Гул у машині: основні причини

Гул у машині – явище нерідке. З’явитися воно може з різних приводів, серед яких – знос або поломка підшипника ступичного, втрата балансу коліс, неполадки в роботі коробки передач. Це лише частина найпоширеніших причин утворення гулу. Шуми можуть бути викликані й іншими поломками – важливо навчитися розрізняти їх та оперативно знаходити причину для її усунення. Це важливо, адже гул або шум, який не дуже й заважає їзді, може спричинити серйозні неприємності. Так, поломка ступичного підшипника – об’єктивна причина для негайного звернення до сервісного центру та заміни деталі. Їздити на такому авто небезпечно.Який звук вважати гулом, вартим уваги та реакції автовласника? У будь-якому випадку, навіть той транспорт, який працює цілком справно, створює певні шуми. На їх тлі виділити підозрілий гомін новачкові буває складно.

Який шум у машині при їзді потребує уваги

Всі автомобільні шуми поділяються на 3 групи:

  • викликані природними причинами;
  • що виникають з неприродних причин;
  • інші.

Природні звуки в авто можуть бути спровоковані сильним вітром (чутно такий гул при наборі швидкості або при сильних вітрових поривах). Щоб позбавитися від шуму, зменште швидкість.Ще одна причина – робота двигуна. Двигун шумить завжди, але якщо звук раптом став гучнішим або змінилися його відтінки – зверніться до фахівців для діагностики.

При їзді нерівним дорожнім покриттям також може виникнути природний шум. Наприклад, гул і вібрація чути в машині під час руху асфальтом з великими фракціями або бруківкою.

Шум може бути спровокований і звуками з відкритих вікон, особливо при швидкій їзді. Прикрийте віконця і переконайтеся, що сторонні звуки зникли.

До інших шумів також відносяться цілком безпечні звуки, які можуть бути забезпечені скрипом пластикових деталей і частин обробки салону (нанесіть на них силіконовий мастильний матеріал), наявністю розміщеної на даху багажної решітки (якщо багажник представлений звичайною металевою решіткою, то при наборі швидкості з’являється гул). Також шуми можуть виникнути, якщо на даху закріплений вантаж.

Неприродні причини сильного гулу в машині – привід звернутися до сервісу

До неприродних причин відносяться різні поломки, знос, вихід з ладу вузлів та частин систем автомобіля. До них можна віднести:

  • поломки ступичного підшипника;
  • слабкий натяг ременя генератора;
  • слабкий натяг ременя кондиціонера;
  • писк гальмівних колодок;
  • внутрішній ШРУС;
  • неполадки гідропідсилювача керма;
  • знос помпового підшипника;
  • знос підшипника генератора;
  • знос підшипника первинного валу;
  • знос вичавного підшипника;
  • недостатній рівень олії;
  • поломки редуктора заднього моста;
  • проблеми у кріпленні труби вихлопу;
  • помилки у монтажі гуми;
  • розбалансування коліс;
  • невідповідність типу гуми сезону;
  • поломки гасників гідропульсацій;
  • знос вузлів двигуна;
  • вихід з ладу хрестовини карданного валу та ін.

Якщо ви чуєте неприродний гул у салоні автомобіля під час руху – обов’язково зверніть на нього увагу та спробуйте розпізнати причину його появи. Найчастіше першопричиною появи гулу під час руху є неполадки підшипника маточини. У цій ситуації шум поступово наростає із нарощуванням швидкості авто. Він може зростати при поворотах, ставати менше – при рівному положенні коліс. Що може гудіти у машині на швидкості? Якщо при сильному прискоренні ви почуваєтеся на злітній смузі аеропорту – швидше за все справа саме в підшипнику. При швидкості більше 60 км/год шум не помітити неможливо. Крім шуму водій відчує вібрації керма навіть на рівному дорожньому покритті.

Як самостійно провести перевірку ступичного підшипника? Використовуйте домкрат для підняття частини машини, яку ви підозрюєте в неполадці. В цей час авто має “стояти” на нейтральній швидкості. Прокрутіть колесо руками з максимальною швидкістю. Якщо проблема в цьому колесі – ви почуєте наростаючий гомін. При виході деталі з ладу також відчуватиметься люфт колеса у вертикальній площі. Виявлена проблема – вагомий привід терміново звернутися на станцію техобслуговування для заміни деталі.

Ще один “популярний” шум – писк гальмівних колодок. Його складно переплутати з іншими шумами – різкий вереск може бути викликаний зносом самих колодок або пошкодження гальмівного диска.

При ослабленні ременів також утворюється писк. Він чутний при наборі швидкості, а також якщо робота двигуна здійснюється на низьких оборотах. Така поломка не вимагає негайного рішення, але усунути її необхідно найближчим часом.

Ще одна поширена проблема, що викликає шум – пошкодження шарніра рівних кутових швидкостей (ШРУС). У цій ситуації чути специфічне хрускіт, який при русі стає сильнішим і гучнішим. Такий шум може з’явитися через брак мастила в ШРУС, брак деталей, знос. Замініть мастило і пильовик – гул повинен зникнути.

Інші ситуації трапляються рідше, але відкидати ймовірність гулу з причини, відмінної від розглянутих детально основних, не слід. Шуміти може ГУР при загусанні рідини, шланги – при помилках монтажу, різні підшипники при зносі, а також інші частини автомобіля, що вимагають серйозної уваги. З появою неприродних шумів в авто знайдіть час відвідування сервісу.

Залиште заявку і ми з Вами зв'яжемося

Натиснувши кнопку “Відправити” я погоджуюсь на обробку моїх особистих даних на умовах, визначених політикою конфіденціальності.

Замовити дзвінок

Натиснувши кнопку “Відправити” я погоджуюсь на обробку моїх особистих даних на умовах, визначених політикою конфіденціальності.

Підібрати автомобіль

Натиснувши кнопку “Відправити” я погоджуюсь на обробку моїх особистих даних на умовах, визначених політикою конфіденціальності.