Хетчбек чи седан? Як вибрати?

При виборі легкового автомобіля потенційні автовласники приймають важливе рішення, віддаючи перевагу авто з тим чи іншим типом кузова. Що краще – хетчбек чи седан? Чи є суттєві відмінності між цими двома найпопулярнішими типами транспортних засобів?

Чим відрізняється седан від хетчбека

Головна відмінна риса седана та хетчбека – форма та конструкція задньої частини авто. У перекладі з англійської “хетчбек” означає “люк” і “ззаду”, що повністю описує тип кузова цих авто. Перші авто з подібним широким люком, що замінює класичні двері багажника, з’явилися ще в 40-ті роки 20 століття. Їх почав випускати концерн «Сітроен», а згодом – «Кайзер Моторс». Хетчбеки стали популярними у всьому світі завдяки роботі японських конструкторів, які здивували світ стильними авто з плавними лініями кузова. У Європі популярність хетчбекам принесла нова модель Renault 16.

Багажник хетчбека: як виглядає авто

Хетчбек – це кузов на 3 або 5 дверей, що має 1-2 ряди крісел і коротке заднє звисання. Ззаду передбачені двері, які замінюють кришку багажника. Довжина авто з таким кузовом зазвичай менше, ніж седана. Дах хетчбека в більшості випадків похилий, він без сильних перепадів і видимих переходів перетікає в кришку багажного відсіку.

Відмінності хетчбеків від седанів

Щоб зрозуміти, який кузов краще, необхідно виділити основні переваги всіх варіантів, що розглядаються. Спробуємо визначити, що краще – хетчбек чи авто з кузовом седан.

Які особливості та характеристики виділяють прихильники хетчбеків? Серед основних переваг можна назвати:

  • компактні розміри та відсутність довгого заднього «хвоста», що суттєво підвищує маневреність авто в умовах міського трафіку;
  • широкий проріз багажного відсіку, що дозволяє транспортувати досить габаритні вантажі;
  • акуратний дизайн, привабливий зовнішній вигляд, які надають авто схожості зі спортивними моделями та роблять хетчбеки популярними представниками активної молоді.

Крім переваг є у хетчбеків і мінуси (як, втім, і в будь-яких інших автомобілів):

  • між салоном та відділенням для багажу не передбачена перегородка, що може створити дискомфорт для пасажирів (наприклад, заважати можуть шум та запахи);
  • прогріти авто взимку складніше, адже розмір салону збільшений за рахунок відкритого багажника;
  • розмір багажного відділення можна збільшити тільки шляхом складання заднього ряду крісел, що не завжди зручно за необхідності перевезення та вантажу та пасажирів.

Серед переваг авто з багажником та кузовом седан обов’язково варто відзначити більш представницький дизайн та вид, який виводить цей тип транспортних засобів у лідери у представників старшого покоління. Багажник седана ізольований від салону, завдяки чому з’являється можливість уникнути сторонніх шумів та запахів.

Є у седана свої мінуси. До них можна віднести досить скромний простір для перевезення вантажів, який не можна збільшити простим складанням сидінь, адже салон та багажник розділені між собою. Об’єм вільного простору в самому салоні також обмежений. Седан – габаритний вигляд автомобіля, що робить їх менш маневреними та ускладнює рух в умовах щільного трафіку.

Що краще купити – авто з хетчбек кузовом чи седан?

Розташування багажника, мабуть, є основною відмінністю хетчбеків та седанів. Але воно спричиняє появу безлічі нюансів, пов’язаних із місткістю, оглядовістю, маневреністю, зовнішнім виглядом авто. Різниця седанів та хетчбеків, при цьому, залишається начебто несуттєвою, але у багатьох випадках саме ці нюанси відіграють величезну роль. Знаючи, що таке автомобіль хетчбек і що є седани, зробити вибір на користь того чи іншого авто буде простіше.

Хетчбек – чудовий вибір для молодого хлопця чи дівчини, а також – невеликої родини. Це комфортний та зручний в управлінні автомобіль, що приваблює практичністю та зовнішнім виглядом. Хетчбек допоможе легко виїхати за місто, взявши з собою всі необхідні речі. Він незамінний на завантажених міських дорогах та заповнених парковках. Седан – автомобіль для серйозних людей. Такий автомобіль приваблює пристойним зовнішнім виглядом, комфортом салону. Він підійде для поїздок на роботу, переміщення містом. А ось перевозити на ньому майно не дуже зручно, адже обсяг багажника порівняно малий. Що вибрати? Вирішуйте самі, виходячи зі своїх цілей та потреб. Асортимент і тих, і інших авто досить широкий і дозволить підібрати хетчбек або автомобіль на будь-який смак.

Якщо ви плануєте часто виїжджати на природу, подорожувати на авто, їздити великою родиною або з друзями – розгляньте як варіант для придбання універсал. Багажник таких авто виграє за всіма параметрами у хетчбеків. Це найкращий вибір серед легкових авто для транспортування вантажів та перевезення пасажирів.

Залиште заявку і ми з Вами зв'яжемося

Натиснувши кнопку “Відправити” я погоджуюсь на обробку моїх особистих даних на умовах, визначених політикою конфіденціальності.

Замовити дзвінок

Натиснувши кнопку “Відправити” я погоджуюсь на обробку моїх особистих даних на умовах, визначених політикою конфіденціальності.

Підібрати автомобіль

Натиснувши кнопку “Відправити” я погоджуюсь на обробку моїх особистих даних на умовах, визначених політикою конфіденціальності.