Як оформляється угода щодо купівлі вживаного авто

Купівля автомобіля – завдання. Що вимагає особливої уваги до всіх деталей угоди. Найпростіше купити авто в салоні – співробітники компанії проведуть оформлення з мінімальними витратами часу, сил та нервів покупця. Але що робити, якщо має бути процедура купівлі авто бу? Оформлення автомобіля має чимало «підводних каменів», про які бажано не спіткнутися.

Як підготуватися до оформлення документів

Ще до початку офіційного укладання угоди слід погодити усі важливі моменти співпраці з продавцем. Уточніть та затвердіть:

  • вартість об’єкта правочину (авто);
  • терміни та спосіб внесення оплати;
  • заміну номера авто та поліса страхування;
  • термін остаточної передачі прав власності та отримання ключів від авто.

Погоджуватися чи ні на внесення передоплати – рішення покупця. Ви можете не авансувати покупку та внести всю суму повністю під час підписання договору. Про цю умову також необхідно домовитись на етапі підготовки до підписання паперів.

Наступний етап у процесі підготовки до купівлі бу машини та завірення документів – перевірка історії транспортного засобу. Вся необхідна для перевірки інформація є у паспорті ТЗ (Видача паперових ПТС в Україні була припинена у 2019 році). Там вказані дані про всіх власників, дату випуску авто, держномір та номер кузова, вин, техпараметри. Скористайтеся онлайн-сервісами перевірки історії авто (їх сьогодні багато). Використовуючи держномір або VIN код, ви отримаєте докладну інформацію про історію ТЗ. Не витрачайте час – перевіряйте авто ще до укладання договору. Якщо паперового ПТС немає – дані про ТЗ є в електронній базі.

Звірте всі номери з паспорта транспортного засобу та реальні дані. Вони мають збігатися. Уважно вивчіть сервісну книжку авто, запис про гарантійне обслуговування.

Купуючи машину з рук, тепер не обов’язково відмовлятися від номерів. Ви можете залишити їх та замінити пізніше.

Купівля б/у авто: правильний порядок дій

Після перевірки авто та погодження всіх важливих моментів можна приступати до укладання договору про передачу прав власності. Цей документ обов’язково має містити таку інформацію:

  • запис про дату та час укладання угоди;
  • паспортні дані сторін;
  • інформація про авто;
  • спосіб внесення грошей та терміни передачі авто;
  • відсутність обтяжливих обставин.

Документи для придбання вживаного автомобіля слід заповнювати гранично уважно. Усі рядки бланка мають бути заповнені. У порожніх рядках поставте прочерки. Таким чином, ви будете захищені від ризиків внесення сторонньої інформації до вже підписаного договору.

Процес купівлі уживаного автомобіля може включати й укладання додаткового договору приймання-передачі ТЗ. У ньому зазначається сам факт передачі авто, а також – відсутність претензій. Завдяки підписанню акта покупця буде убезпечено від виплати штрафів за минулого господаря та інших неприємностей.

Купівля та оформлення уживаного автомобіля передбачає підписання паперів у трьох копіях. Одна з них залишається у покупця, друга – у продавця, третя – використовуйте для реєстрації авто. Договір не обов’язково засвідчувати нотаріально – звернутися до фахівця можна за вашим бажанням.

Покупку б/в машини можна провести й іншим способом – через оформлення генеральної довіреності з передачею всіх прав. У цьому випадку колишній господар передає авто та всі документи на транспорт покупцю, але сам автомобіль залишається у власності продавця.

Оформлення уживаного авто: подальші дії

Отримавши авто у власність, слід пройти ще один важливий етап – внести дані про нового автовласника в електронну базу даних. Для цього надайте договір купівлі-продажу до сервісного центру МВС, напишіть заяву про зняття з обліку та сплатіть новий пакет документів на ваше ім’я. Поставте авто на облік, сплатіть послуги реєстрації та новий номер. Отримайте документи та техпаспорт. Наступне важливе питання – оформлення страховки. ОСАЦВ є обов’язковим полісом автострахування в Україні. Для придбання поліса зверніться до обраної страхової компанії та укласти договір. Оформити страхування сьогодні можна онлайн. Електронна версія ОСАЦВ має самі функції, як і паперовий варіант.

Отримання номерів, документів на авто та укладання договору страхування стануть фінальними акордами у процедурі оформлення купівлі автомобіля, що був у використанні. Після проходження всіх етапів ви стаєте повноправним власником транспортного засобу та можете розпоряджатися ним на свій розсуд.

Залиште заявку і ми з Вами зв'яжемося

Натиснувши кнопку “Відправити” я погоджуюсь на обробку моїх особистих даних на умовах, визначених політикою конфіденціальності.

Замовити дзвінок

Натиснувши кнопку “Відправити” я погоджуюсь на обробку моїх особистих даних на умовах, визначених політикою конфіденціальності.

Підібрати автомобіль

Натиснувши кнопку “Відправити” я погоджуюсь на обробку моїх особистих даних на умовах, визначених політикою конфіденціальності.