Чому машина може затихнути на ходу

Багатьом автолюбителям не з чуток знайома ситуація, коли машина глухне на ходу. Такій поведінці транспортного засобу є причина. І виявити її – отже, позбутися подальших сюрпризів та непередбачених зупинок, адже знаючи про неполадку виправити її буде простіше.

Чому глухне машина

Основні причини заглухлого мотора – низька якість палива, порушення подачі пального, поломки в електронній начинці авто або неправильне керування. Найчастіше причина того, що двигун глухне, пов’язана з типом двигуна. У сучасних автомобілях проблема нерідко криється в несправностях іммобілайзера, ЕБУ або датчиків.

Якщо машина глухне на ходу – перевірте іммобілайзер

Блокування нормального функціонування силової установки часто стає причиною припинення обертання стартера, що, відповідно, викликає проблему заглухлого мотора. Буквально за 10 хвилин машина знову заводиться, але незабаром знову глухне. Чому машина глухне на ходу, потім заводиться? Якщо проблема в іммобілайзері, то вона може бути викликана:

  • відсутністю подачі електроенергії до ключа;
  • відсутність чіпа у ключі;
  • поломки транспондера;
  • несправності у автоматичній сигналізації;
  • несправності в блоці керування іммобілайзером;
  • розрив петлі накачування.

Приступіть до пошуку причин з перевірки наявності чіпа ключа та електроживлення. Якщо несправностей не виявлено – зверніться до фахівців для більш глибокої діагностики.

Якщо машина одразу глухне – проблеми можуть ховатися в акумуляторі

Порушити злагоджену роботу двигуна можуть несправності акумулятора. Ознакою такої проблеми стане повна відсутність запуску двигуна. Швидше за все, таке явище є ознакою того, що батарея розряджена або порушено з’єднання з нею. Якщо акумулятор розрядився, зарядіть його. При порушенні з’єднань потрібно замінити несправні деталі.

Машина їде та глухне: ще кілька поширених причин неприємних зупинок

Заводиться машина і одразу глухне? Швидше за все, причина такої поведінки транспортного засобу криється в одній з наступних причин:

  • поломка стартера – деталь просто перестає крутитись і вирішенням такої проблеми стане заміна пристрою;
  • несправність в електронному блоці управління (ЕБУ) – для усунення проблеми доведеться звертатися до фахівців, самостійно таку поломку виправляти не варто;
  • проблема з датчиками – ці елементи безпосередньо пов’язані з усіма системами автомобіля і без даних з них транспорт не зможе працювати у нормальному режимі (особливу увагу зверніть на працездатність датчика колінного валу);
  • порушення прошивки – втручання в програмне забезпечення автомобіля може призвести до серйозних проблем, серед яких – мотор, що заглух;
  • забруднення картера, вихлопної труби, маслоуловлювача або порушення вентиляції системи – для вирішення проблеми проведіть очищення всіх ключових елементів та замініть фільтр;
  • забруднення карбюратора – зніміть пристрій та зробіть його очищення;
  • якщо двигун глухне в момент перемикання швидкостей – зверніть увагу на демпфер дросельної заслінки (несправності даного елемента можуть стати причиною провалів в оборотах і зупинки);
  • при їзді на високих оборотах авто може затихнути через засмічення паливного фільтра – бензин не встигає надходити в мотор і машина глухне (замініть паливний фільтр);
  • заглухлий двигун – один із симптомів, що свідчать про використання низькоякісного або невідповідного палива;
  • якщо автомобіль глухне в русі – на ходу, варто провести перевірку свічок запалювання (додатковими симптомами послужать різкі ривки на старті руху та нехарактерні звуки двигуна).

Причини того, що двигун глухне, можуть критися і в несправностях подачі повітря. І в засміченні повітряного фільтра. Перевірте працездатність системи повітропідведення і при необхідності виправте неполадки.

Мотор може затихнути через внутрішні поломки

У більшості моделей авто причиною заглухлого на ходу двигуна може стати поломка в самому двигуні. Серед несправностей, що часто виникають, варто відзначити заклинювання мотора і обрив ГРМ. Провісником зупинки автомобіля в такому разі стануть гучні гуркітливі звуки з-під капота.

Причиною зупинки двигуна може стати бензонасос, що вийшов з ладу. Якщо ви впевнені, що в баку паливо є, але воно не надходить у двигун – перевірте роботу насоса. Заміна бензонасосу не займе багато часу і не вимагатиме серйозних фінансових вкладень.

У спеку машина може зупинитися через закипання палива. У такій ситуації слід остудити двигун.

Що робити, якщо машина глухне на ходу

Що робити, коли машина раптом зупинилася? Відсутність можливості керування транспортним засобом може викликати суперечливі емоції, але не варто панікувати. Насамперед проведіть перевірку основних систем, ключа, наявності палива в баку. Переконайтеся, що відмова двигуна не була викликана забрудненням доступних фільтрів та систем. Наступні дії (при невиявленні причин зупинки або неможливості їх усунення) – викликів евакуатора та транспортування автомобіля на станцію техобслуговування. Фахівці в короткий термін знайдуть причину мотора, що заглух.

Чи можна запобігти зупинці двигуна посеред дороги? Регулярно проводьте профілактичний технічний огляд транспортних засобів. Не заощаджуйте на паливі та запчастинах. І пам’ятайте – більшість несправностей можна усунути самостійно. Проблеми в електроніці найкраще вирішувати професіоналам.

Залиште заявку і ми з Вами зв'яжемося

Натиснувши кнопку “Відправити” я погоджуюсь на обробку моїх особистих даних на умовах, визначених політикою конфіденціальності.

Замовити дзвінок

Натиснувши кнопку “Відправити” я погоджуюсь на обробку моїх особистих даних на умовах, визначених політикою конфіденціальності.

Підібрати автомобіль

Натиснувши кнопку “Відправити” я погоджуюсь на обробку моїх особистих даних на умовах, визначених політикою конфіденціальності.